Festival Fantazie – pro ffšechny ffanoušky popkultury

Pokud jste v jádru srdce alespoň trochu fanoušek čehokoliv, a jestli jste i krapičku šílenec a vaše vnitřní dítě stále skotačí – tak neváhejte a pojďte načerpat nějaké informace o akci, která vám dá spoustu zábavy, přátel, dovedností, informací i zkušeností, a to vše na jednom místě! Na Festivalu fantazie.

FFko je pro někoho neznámý pojem, pro někoho srdcovka. Já se osobně řadím k srdcařům, a proto jsem se o něm rozhodla napsat stručný článek, který dle mého názoru obsahuje ty nejpodstatnější informace. Mým hlavním cílem bylo přiblížit vám FFko, nalákat vás na něj, případně vám vyhnat z hlavy pochyby a strach z jeho účasti, protože účastnit se této akce je balzám na duši pro jakéhokoliv fanouška.

Hromadné focení cosplayerů před budovou kina a recepce, 2019.

Kde? Co? Jak? – alias základní informace

Tato cca dvanáctidenní akce se každým rokem odehrává v městečku na Vysočině zvaném Chotěboř, ve volném areálu čtyř budov a hřiště, pro venkovní aktivity (r. 2020 se kvůli koroně odehrával pouze v Hotelu Fantazie). Hlavou jest Vašek Pravda (toto jméno si doporučuji zapamatovat, abyste pochopili případné vtípky s Pravdou, které na festivalu kolují 😉). První ročník se uskutečnil již roku 1996. Další základní informace  si můžete najít na jejich oficiálních webovkách (odkaz zde).

Na co se mohu těšit?

Když řeknu, že na cokoliv, tak opravdu nepřeháním. Na chuť si zde přijde zcela každý. Prostřídává se zde kolem 25 programových linií, s vážnými i odlehčenými tématy, např. GoT, Harry Potter, My Little Ponny, anime, Asian Stuff, StarTrek, historické přednášky, věda a technika, literatura, 18+ (BDSM, historky ze sexshopu,…), cosplaye, movecon (masáže, bojové techniky, sebeobrana, tance) a mnohé další přednášky a akce, které nejsou přiřazené k žádné linii. Jsou zde k dispozici mnohé konzole a počítače, můžete zajít do kina na novinky i  „starší“ filmy. Najdete zde i karaoke, virtuální realitu, retrohernu (s retro PC hrami), Guitar hero, deskohernu s mnoha deskovkami na volné hraní. Tématické párty, drinking games, …

Deskoherna
Herna s PC, konzolemi …

A to byl oficiální program – teď si představte, že jste v areálu a máte desítky dalších možností, jak se bavit dle svého gusta – stačí je jen objevit a podniknout! Můžete si zajít na pivko, na kávu od Žida, čaj, legendární chotěbořský kebab, dát se do řeči s náhodnými lidmi, do kterých náhodně/„náhodně“  vrazíte, uspořádat si vlastní párty, chlastat až do rána, nakoupit si knihy/fan předměty, potkat se s Hruškou (ale ne Láďou), nebo si zalézt do koutku s knihou, a čekat tam na další program… Prostě fantazii se meze nekladou. Záleží jen na vás a vaší povaze, co se rozhodnete podniknout.

A až budete znaveni, tak můžete využít ubytovacích prostor, od arény, kde vždy vyroste stanové městečko, až po hotel.

A jestli se po přečtení těchto řádků obáváte, že tato akce bude plná obtloustlých, brýlatých  a vyšinutých Nerdů, kteří se nadměrně potí i v klidovém režimu, tak jste na omylu a asi jste i špatně četli. Na FFku naleznete celou škálu lidí, různých povah, zjevů a stáří (od miminek po seniory), kteří se mohou nacházet v různých stádiích „nerdství“ (prostě a jasně, zamilovanosti do určité. A i kdyby se tam jeden ten velký Nerd našel, tak nemějte obavu, mezi těmi cca třemi tisíci účastníky by se ztratil. Ale nenechte se tímto počtem vystrašit – FFko je rozlehlé a trvá několik dní, ti lidé se tam ztratí, a vy je ani nepotkáte.

Najdete zde různé druhy lidí, ale nebojte, nikdo na ně (Vás), pokřikovat hanlivě nebude. Místní obyvatelé si vcelku zvykli. Museli.
I když několik domorodců stále ffko nemá v lásce.

A navíc, všechno je to podpořeno přátelskou atmosférou a skvělou a pohodovou komunitou lidí – vždyť jde o fesťák, který pořádají fanoušci pro fanoušky, kteří si navzájem věří a podporují se. Z mých zkušeností: nikdy se mi nic neztratilo, a ve společných spacích místnostech je naprosto normální vidět prodlužovačku, která je obsypána několika mobilními telefony, které nikdo nehlídá. Jsou tam. Existují. Hlídají se pouze vstupy neoprávněných osob (btw, jako vstupenka slouží páska kolem ruky, na ubytování je speciální ubytovenka). Fanoušci si věří. Tak nám to prosím nikdo nekažte 😉. S problémovými ožraly a injekčními jehlami jsem se, zaťukám, naštěstí nesetkala. Noci nejsou tak divoké jako na metalových fesťácích, tady najdete skupinky lidí u kytary, vodní dýmky, nebo podobných neřestí. Na noční klid se tam vcelku dbá.

Pár rad pro začátečníky

  • Mít dobrou náladu, nepropadat panice
  • Vzít si s sebou alespoň jednoho kamaráda (klidně mu slibte šlehačkový dort, ale hlavně, ať jede, protože když se mu tam zalíbí, tak máte parťáka na další roky, základnu, jak nabalovat další lidi. Ale když ho to nenadchne tak… určitě máte další kamarády, nebo zde někoho potkáte, no ne?)
  • Pokud ale opravdu nikoho neseženete, tak nevěste hlavu. Já jsem tam taky jednou byla úplně sama a dopadlo to… mozkobuchálně (jinými slovy, bez těchto dvou dnů bych nebyla tím, kým jsem dnes, a nepoznala  bych spoustu z mých nejbližších kamarádů)
  • Všem TYKAT, jsme přeci fanoušci, ne? (vyká se pouze na formálních stanovištích: recepce, objednávky, to se pochytí)
  • Vzít si peníze navíc, na nějaký ten suvenýr pro radost, pro sebe, či své bližní, a na pitný a jídelní režim
  • Nebát se, BÝT SÁM SEBOU
  • A hlavně nezapomeňte, FFko není jen festival, je to i styl života! Prostě fantastická dovolená, kam může člověk utéct od šedivé reality…

A k závěru přikládám pár fotek na dokreslení atmosféry, spíše pár perliček. Nechtěla jsem vás jimi moc spamovat, takže zde je pár zajímavých na dokreslení ffkovské atmosféry. Jinak fotek je pln internet, můžete googlit 😉.

Autorem většiny fotografií je Randalf, a doufám, že mě nikdo neudá za ignorování GDPR.

Tak snad to bylo zhruba vše základní, o co jsem se s vámi chtěla podělit. Avšak platí: co člověk, to názor, takže v budoucnu se tu pravděpodobně objeví další článek z pohledu mých kamarádů na Ffko.

Doufám, že jsem vás zaujala, a že se na příštím ročníku třeba i shledáme . A kdybyste měli nějaké dotazy, tak vám na ně v komentářích ráda odpovím. 😉

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*