Online seznamky – report ze života single třicátníka

Dívka na seznamce - ilustrace
Dívka na seznamce - ilustrace

Myslím, že se ze mě stává opravdový starý mládenec. Nejen, že jsem se konečně naučil ovládnou černou magii správného nastavení pračky, ale už zvládám uvařit prakticky cokoliv (stáčí mi pánev a návod na youtube) a ani mi nedělá problém přežít celý víkend pouze v trenkách. Nyní už jsem dokonce ve fázi, kdy dokáži hodnotit veškeré české online seznamky se ze zápalem profesionálního enologa.

Proto jsem se rozhodl o své těžce nabité znalosti podělit i s veřejností. Podle toho, co jsem zjistil, tak kvalitní online seznamky jsou na českém onlinu v podstatě dost raritní záležitosti. Je tu Tinder, Seznamka.cz a Štěstí.cz. Ano, ještě nějakým způsobem fungují amatéři, badoo, edarling, rande.cz, známost.cz a další. Jenže Amatéři jsou extrémní bizár – to je moc i na mě. Badoo a edarling jsou scam (info třeba zde, zde nebo zde). Rande.cz je pouze mirror web seznamka.cz a známost.cz vypadá jako web z roku 2005. Ostatní české online seznamky nestojí za řeč už vůbec.

Kvalitně vytvořený seznamkový profil je základem úspěchu!

S přihlédnutím k tomu, jak dlouho už na seznamkách působím, je mi sebe sama trochu líto. Totiž, mé úspěchy nejsou nijak výrazné – v podstatě asi 4 rande na živo, několik schůzek v plánování, co se nakonec neuskutečnily a pár desítek konverzací, které nikam nevedly. Moje vysněná pořád nikde. Na druhou stranu, internet je je plný lidí, co sami nic neumí a přitom jsou ochotní radit ostatním jak na to, tak proč bych nemohl já, že?

Důvodem, proč tento text vzniká, je takový můj průzkum, jak to vlastně na seznamkách vypadá. Provedl jsem malou analýzu zastoupení pohlaví a věkových skupin. Krom toho jsem vytvořil falešný dámský profil, abych zjistil, kolik zpráv dostanu. Nutno podotknout, že profil byl bez fotky a pouze s textem: „Ahoj, jsem v Praze nová a hledám někoho, kdo by mi to tady ukázal. A kdybychom si padly do oka, tak třeba i něco víc.“ Na příchozí vzkazy jsem nijak nereagoval. Výsledky mě docela překvapily, takže tady jsou 🙂

Seznamka.cz

Seznamka se kterou mám největší zkušenosti. S přestávkami ji používám asi dva roky. Za tu dobu jsem se díky ní dostal na dvě reálná rande. Obě holky, které jsem díky tomu poznal, byly v pohodě slečny a s jednou z nich jsem dodnes v kontaktu. Za celé dva roky mě asi pětkrát oslovila nějaká dívka jako první (z toho jednou se jednalo o evidentně mentálně postiženou osobu…). Já sám jsem tam oslovil několik desítek profilů, ale v 90 % případů jsem nedostal žádnou odpověď. Pokud už se konverzaci podařilo navázat, tak probíhala poměrně dlouho. Většinou to však končí na tom, že nesedím na seznamkách každý den. Moje rychlost v odepisování tedy asi není úplně akceptovatelná u potencionálních manželek.

Web nabízí i nějaké premium funkce, ceny se drží celkem při zemi. Ovšem ani výhody, které díky ním získáte, nejsou nijak zásadní. Vhodné je zvýhodnění vašeho inzerátu nebo zvýhodnění vzkazu pro vaši vyvolenou. Ostatní placené funkce mě nijak nezaujaly.

Zajímavé je především zastoupení můžu a žen v jednotlivých věkových kategoriích, jak ukazuje graf pod tímto odstavcem. Spočteme-li všechny inzeráty, tak nám vychází poměr můžu ku ženám na zhruba 3:1. Pokud bych počítal jen kategorii žen, kde by se dala najít potencionální partnerka, tedy kategorie 20-30 let a 30 – 40 let, tak se dostaneme na poměr mužů ku ženám asi 4:1. Což je dost hrozné číslo.

Seznamka.cz - počet aktivních uživatelů za 30 dní.
Seznamka.cz – počet aktivních uživatelů za 30 dní

Když uvážím, že poměr žen a můžu v běžné populaci je zhruba 1:1, tak mi z toho logicky vyplývá, že někde existuje mnoho svobodných žen, které se na online seznamky nedostaly. A/nebo existuje mnoho mužů, hledajících ženu, a to přestože už jednu mají. Což je vůči nám starým mládencům krajně nekolegiální!

Jak jsem psal hned v úvodu, vytvořil jsem i falešný dámský inzerát. Zajímalo mě, kolik vzkazů dívka na seznamce dostane. Tak nějak jsem čekal, že jich bude hodně, ale to, co přišlo, mě celkem zarazilo. Během 48 hodin přišlo 82 vzkazů! Cca 2/3 z nich bylo dost o ničem. Něco byly zprávy typu: „ahoj, nechceš zajít třeba ven“ a podobně. Další část byla zjevně posílána ve stylu „brutte force„, kdy je jeden vzkaz poslán všem dívkám na serveru. Ale abych jen nehanil, zbývajících zhruba 1/3 vzkazů bylo celkem normálních. Být v kůži ženy, tak bych na ně asi reagoval.

Nevhodný vzkaz na seznamce
Zjevně existují i horší baliči než jsem já.

Celkově vzato považuji Seznamku.cz za dobrý web. Ovšem velkou nevýhodu vidím v tom, že je tam opravdu brutální konkurence. Z toho ale může těžit něžné pohlaví – alespoň má z čeho vybírat.

Štěstí.cz

Se Štěstím mám celkem malé zkušenosti, aktivně jej používám asi tři měsíce. Taky je to jediná seznamka, ze které se mi ještě nepovedlo uskutečnit ani jedno reálné rande. I když minimálně jednou jsem byl dost blízko. Akorát jsem se den před plánováním setkáním celkem opil a tak jsem ho zrušil… a to protistrana nesla nelibě. Co se týče vzhledu a funkčnosti, tak bych řekl, že je to to nejlepší, co jsem zatím potkal. Při registraci musíte zadat své telefonní číslo, tím je tedy (teoreticky) zaručeno ověření každého uživatele a omezení možnosti falešných profilů.

Stejně jako všechny ostatní online seznamky i Štěstí nabízí některé premium funkce. Základem je VIP členství, které vyjde na lidových 20 kč na měsíc. Díky němu vidíte, zda si odeslaný vzkaz adresát přečetl, můžete skrýt údaje o přihlášení a další. Za další poplatek si pak můžete vytvořit „reklamu“ na váš profil přímo na webu seznamky.

Podíváme-li se na zastoupení žen a můžu, tak na Štěstí.cz je tento poměr mnohem užší, než na předchozím webu. Pokud vezmeme celkový počet registrovaných, tak se dostaneme na 1 : 1,8. Budeme-li počítat pouze kategorie 20 – 40 let, tak je to zhruba 1 : 2,1. To jsou výrazně nižší čísla než u konkurence. A pro chlapa určitě příznivější.

Štěstí.cz - počet aktivních uživatelů za 30 dní
Štěstí.cz – počet aktivních uživatelů za 30 dní

Stejně, jako v předchozím případě, jsem vytvořil jeden ženský profil, na kterém jsem zkoušel, kolik přijde vzkazů. Oproti Seznamka.cz jich na Štěstí.cz bylo mnohem méně. Během 48 hodin „jen“ šestnáct. Kvalitativně se nijak výrazně nelišili od zpráv na předchozím webu. Ale opět bych řekl, že pro chlapa je to celkem dobré znamení. Čím méně zpráv dívce přijde, tím větší je šance, že si přečte právě ten váš vzkaz :).

Podle mého je Štěstí asi nejlepší online seznamka na českém internetu. Pro chlapa je navíc zajímavý relativně menším počtem mužů na jednu ženu. Krom toho je to web, který je designově pěkně zvládnut s mnoha funkcemi navíc, takže za mě můžu jen doporučit.

Tinder

O Tinderu jsem tu už jednou psal, sice to bylo tématicky trochu něco jiného – zabýval jsem se tím, jak funguje jeho algoritmus, ale pokud tuto aplikaci využíváte, tak by vás mohl zajímat.

Celkově vzato mám Tinder rád. Za dobu co ho aktivně používám, jsem se díky němu dostal na dvě reálná rande a absolvoval mnoho konverzací s více či méně zajímavými děvčaty. Musím mu však vytknout extrémně drahé prémiové funkce. Tak drahé, že do nich nemá moc smysl investovat.

Každopádně, na Tinderu jaksi neexistuje možnost zjistit počet jeho uživatelů. Tudíž ho úplně nemohu zahrnout do statistik. Ale podařilo se mi domluvit se s jednou kamarádkou, která začala tuto aplikaci používat právě v době, kdy jsem začal přemýšlet o tomto článku. A podle toho co mi řekla, je tam asi největší konkurence ze všech seznamek. Během zhruba jednoho týdne používání má více jak 100 lajků a zhruba 50 matchů. Což jsou čísla, která bych já dal dohromady asi tak za půl roku.

Takže z toho, co jsem viděl na klasických seznamkách, usuzuji, že na Tinderu to bude obdobné. Velmi pravděpodobně zde bude mnohem více mužů než žen. Akorát s rozdílem celkově většího počtu uživatelů. Přece jen klasické online seznamky už jsou trochu pasé a naopak Tinder, a podobné aplikace, jsou dnes dost trendy.

Závěrem

Nevím, jestli jsou online seznamky tou nejlepší volbou pro najití protějšku. Znám ovšem pár lidí, kteří se díky tomu dohromady dali. Takže to asi funguje. Jak sami vidíte, mé úspěchy tam zatím nejsou nijak valné. Na druhou stranu – není to ani úplně bez výsledků, takže flintu do žita neházím. Podle mého názoru to má žena na seznamce o něco lehčí, v podstatě jí stačí si „jenom“ vybrat. Oproti tomu muž musí bojovat s dost velkou konkurencí. Zaujmout se dá dobře formulovaným a vtipným vzkazem. Ale kdo to má furt vymýšlet, že…

2 trackbacky / pingbacky

  1. Speed dating - zkušenosti z offline seznamky. - AFPS
  2. Tinder: Jak funguje jeho algoritmus? Získejte co nejvíce lajků!

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*