Tinder: Jak funguje jeho algoritmus?

Tinder

To víte, třicítka dejchá člověku na krk, je samotnej v Praze, nudí se, a tak si řekne: „vyzkouším nějakou tu online seznamku“. Však ve věku kybernetiky se už není za co stydět. Kouknu tedy na líbímseti.cz a lidé.cz, které jsem obrážel ve svých nácti a zjišťuji, že dnes už dávno nefrčí, tak, jak frčeli před deseti lety. Tak jsem objevil Tinder.

Co to je Tinder?

O tom se tady asi nebudu moc rozepisovat, protože to určitě všichni znáte. Snad tedy jen ve zkratce. Jedná se o aplikaci pro mobilní telefony, která vám na základě vaší polohy v prostoru a čase zobrazuje potencionální protějšky vámi preferovaného pohlaví. Pokud se vám osoba líbí, dáte „like“ pokud ne, tak „nope“. Když se dvě osoby lajknou navzájem, tak je aplikace propojí a pak si můžou psát – tomu se říká „match“.

Samozřejmě, po opravdu velkém množství lajků, které jsem poslal do oběhu, a minimálním počtu mačů, co se mi vrátilo zpět, jsem začal trochu pochybovat o své přirozené kráse a třeskutém ostrovtipu. To mě vedlo k tomu, abych trochu zapátral a pozjišťoval, jak tahle appka vlastně funguje.

Jak funguje tinder?
Opravdové vysvětlení, jak funguje Tinder. Vy se teď nacházíte v pravé části diagramu.

A jak tedy Tinder funguje?

Aplikace každému uživateli počítá jeho vlastní ELO rating. Tento systém hodnocení původně vznikl pro šachy a později se rozšířil do dalších 1v1, ale i týmových her. Dnes ho využívá například velké množství počítačových her – Starcraft, Quake, Counter-Strike a další.

Tinder samozřejmě nepoužívá klasické ELO, ale nějakou vlastní modifikaci. Jde o to, že každý uživatel má přisouzen určitý počet bodů. Představte si například hodnocení 1 – 2 000. Nejméně atraktivní osoba na Tinderu má v tomto případě hodnocení 1, ten největší playboy pak 2 000.

Pokud si vy založíte nový účet, tak dostanete defaultní hodnocení někde uprostřed – dejme tomu 1 000. Na to, jestli polezete v žebříčku nahoru, nebo se naopak budete propadat dolů má vliv mnoho parametrů, např:

  • Jak je váš profil atraktivní pro potencionální partnery (čím lepší poměr zobrazení ku „like“, tím lépe)
  • Jak často aplikaci zapínáte
  • Jak moc si se „shodami“ píšete
  • Kolik lidí vás nahlásilo za nevhodné chování
  • Jaký je váš poměr like/nope (pokud dáváte jenom like, velmi si škodíte!)
  • Kolik času stravíte na profilu hodnoceného uživatele
  • Jestli čtete bio
  • A pravděpodobně mnohem a mnohem více….

No, a teď si představte uživatele, třeba dívku. Její rating je dejme tomu 1 500. Večer přijde domu z práce, pustí Tinder a prohlédne si deset mužských profilů. Které profily se zobrazí jako první? Ano, hádáte správně, ty s ratingem +/- X k jejímu.

Jak to vypadá, když mám match na tinderu.

A co si z toho mám odnést?

V první řadě, pokud jste muž a nějak se vám nedostávají matche, tak nezoufejte. Je to normální. Tinder je seznamka a jako na jakékoliv jiné seznamce je tam mnohem více chlapů než žen. Za druhé, ženy jsou mnohem vybíravější než muži. Podle oficiálních dat Tinderu muži lajknou 46 žen ze 100. Naopak je to třikrát nižší číslo. Ženám se líbí pouze 14 % mužů.

Poctivě procházejte profily a nedávejte samé „like“. A pokud už nějaký match nastane, tak se pokoušejte komunikovat.

A samozřejmě si vytvořte atraktivní profil. Jak na to si můžete přečíst třeba v článku jednoho Inda.

A pokud vás tento text zaujal, tak by vás mohly zajímat i moje zkušenosti ze speed datingu, nebo jak to statisticky vzato vypadá na ostatních českých online seznamkách.

2 trackbacky / pingbacky

  1. Online seznamky - report ze života single třicátníka - AFPS
  2. Speed dating - zkušenosti z offline seznamky. - AFPS

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*