Hedon – když se Doom ztratí v labyrintech Arx Fatalis

Hedon

Hedon je velmi nenápadná hra, která proplouvá herním světem bez většího zájmu širší hráčské veřejnosti, a to je velká škoda. Jednak je to záležitost, která je nesmírně sympatická už tím, jak vznikla, a druhak se jedná o velice zábavnou věc.

V první řadě musím říct, že Hedon není klasická doomovka. V podstatě mě asi úplně nenapadá hra, ke které bych tento kousek přirovnal. Jistě, v Hedonu se střílí a bojové sekvence jakoby vypadly z oka Doomovi, ale mezi tím budete plnit doslova adventurní úkoly, pročítat se propracovaným lore a kochat se krásně vytvořeným světem.

Abych vám to totiž objasnil, Hedon je hra bežící na GZDoom engine, což je značně vylepšený Doom II engine. A je vytvořena člověkem, který neměl žádnou předchozí zkušenost s programováním, ani jinou tvorbou her. Pokud by vás příběh toho, jak hra vznikla, a kdo je člověkem za ní stojící, zajímal, tak doporučuji poslechnout si podcast In the Keep, kde je zpovídán právě autor Hedonu.

Hedon – steam trailer

Hráč se vžije do role „slečny“ ZAN – z poloviny ork, z poloviny démon. Orkové zde nejsou klasická tupá monstra ve stylu „jsem blbej, ale sílu mám“, jak je známe třeba z Warcraftu. Ne, orkové v Hedonu jsou polonahé sexy amazonky, sdružující se s gobliny v takzvané Železné divizy. Železná divize spolu s trpaslíky a minotaury vede válku proti démonům a jejich kultistům. Ve chvíli, kdy došlo k rozhodujícímu vojenskému pochodu rovnou do centra nepřátelského světa, se však stala nečekaná zrada přímo v srdci Železné divize. A svět orků, goblinů, trpaslíků a minotaurů se náhle ocitl pod útokem démoní invaze.

Universum Hedonu je nádherně navrhnuto a vytvořeno. Zkrátka je poznat autorovo původní povolání – architektura. Značná část hry se odehrává v podzemí, ale podíváte se i do venkovních oblastí. Nepřátele budete moc kosit celým arzenálem zbraní a to poměrně unikátním, krom toho má každá zbraň dva módy střelby. Nejvíce mě asi zaujal granátomet, co dokáže vrhat kyselinová oblaka, nebo sekera na blízko působící brutální damage a v případě nutnosti použitelní i jako zbraň na dálku. Po odhození dokáže eliminovat celý hlouček nic netušících obětí.

K ruce máte i mnoho podpůrných předmětů. Třeba krystal zastavující čas, samostatně střílející věže, lektvar neviditelnosti a mnoho dalších. Tyto předměty můžete nosit sebou v inventáři a použít je v kritických situacích. Nepřátelé jsou poměrně nápadití a hratelnost oživuje i to, že mají různé slabiny k jednotlivým zbraním. Postup hrou je často podmíněn vyřešením nějaké hádanky. Jednou je to oprava mostu, podruhé třeba sehnání piva pro žíznivého trpaslíka. Úkoly jsou celkově vzato zajímavé a není příliš složité najít správné řešení.

Hedon je v současnosti dostupný na steamu. Pokud máte hluboko do kapsy, tak si jeho starší verzi můžete stáhnout zdarma na moddb – ta ovšem už není aktualizovaná. V tuto chvíli je hotová první kapitola hry, jejíž dohraní mi zabralo zhruba devět hodin. Další kapitoly jsou v přípravě a nebude je nutno přikupovat, nýbrž budou formou patche přidány do již koupené hry.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*